Ελευθέριος Βενιζέλος, Θεσσαλονίκη
Είναι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο από την βάση μέχρι το κυρίως σώμα και έχει ύψος περίπου 4 μέτρα. Δείχνει τον γνωστό Έλληνα πολιτικό να φοράει παλτό και το χαρακτηριστικό του καπέλο σε μια στάση του σώματος που τον κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο σε όλους. Έχει προτεταμένο το ένα χέρι του σε στάση αγόρευσης ενώ το άλλο ακουμπάει πίσω σε μια βάση ενώ το ένα πόδι του δίνει μια ώθηση του σώματος προς τα μπροστά. Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 1977 επί δημαρχίας Μιχάλη Παπαδόπουλου δίπλα στον πρώτο μεγάλο δρόμο που κόβει κάθετα την Εγνατία και φέρει το όνομα του. Η οδός Βενιζέλου είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες ονοματολογίες δρόμου και δεν λείπει από καμία ελληνική πόλη. Σε πολλές από αυτές υπάρχουν αντίστοιχα προτομές και αγάλματα. Ο γλύπτης Γιάννης Πάπας έχει φτιάξει άλλα δύο αγάλματα του Έλληνα πολιτικού ένα βρίσκεται στην Αθήνα και το άλλο στην Κρήτη.
Τοποθεσία
O ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη στην πλατεία που ονομάζουμε Αριστοτέλους μιας και οριοθετούμε την πλατεία από την παραλία ως την αρχαία αγορά , μια πλατεία που ονομάστηκε δικαστηρίων ενώ δεν έχει δικαστήριο και τα τελευταία χρόνια αρχίζει και γίνεται γνωστή με το όνομα αρχαία αγορά λόγο του αρχαιολογικού χώρου που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές και την ανάπλαση της.
Πατρότητα
Eίναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παπά. Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1913 στην Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Είναι ο γλύπτης που ασχολήθηκε κατεξοχήν με προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων. Έχει φιλοτεχνήσει αρκετές φορές τον Βενιζέλο αλλά επίσης και τον Οδυσσέα Ελύτη, το Στρατηγό Μακρυγιάννη, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Ίωνα Δραγούμη κ.α Αγάλματα του κοσμούν πολλά σημεία της Αθήνας και όλης της Ελλάδος. Πέθανε στην Αθήνα στις 18 Ιανουαρίου 2005 σε ηλικία 92 ετών.
Σχέση με την ιστορία
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρείτε ένα σημαντικός πολιτικός που άλλαξε την ιστορία της χώρας και ειδικά της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαφωνίες του με τον Κωνσταντίνο Α΄, για την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει ο ελληνικός στρατός και ποιες πόλεις θα έπρεπε να απελευθερώσει κατά τους βαλκανικούς πολέμους επέμενε στην θέση του για έγκαιρη απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σε αντιδιαστολή με τον βασιλιά που ήθελε ο στρατός να πορευτεί προς το Μοναστήρι. Η ζωή του έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες βιβλία , στην τηλεόραση , στον κινηματογράφο και σε πολλά ντοκιμαντέρ. Είναι ο άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη με τις πολιτικές του αποφάσεις και χωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν εξαρχής τυχαία η επιλογή η όχι το άγαλμα του είναι η εκκίνηση για κάθε προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία.
Σχέση με την κοινωνία
Είναι το σημείο που ορίζεται ως εκκίνηση για τις περισσότερες πορείες διαμαρτυρίας της πόλης.
Το άγαλμα του Βενιζέλου είναι αυτό που έχει υποστεί λόγο θέσης τις περισσότερες παρεμβάσεις από γκραφίτι. Παραμένει ένα από τα πιο κλασικά μνημεία της πόλης και γύρω από αυτό έχουν στηθεί εκτός από συγκεντρώσεις, προεκλογικές ομιλίες, γιορτές, Χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, λούνα πάρκ , υπαίθρια παζάρια.
Παρατηρήσεις
Πρώτη δημοσίευση parallaximag.gr
Όνομα συντάκτη
Γράφει ο Γεώργιος Τσιτιρίδης, δημοσιογράφος.