Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αχιλλέας

Η ανδριάντας του Αχιλλέα είναι ένα κομψό καλλιτέχνημα και σε συνδυασμό με το τοπίο και την περίφραξη του Δήμου, αναδεικνύεται αρκετά. Κατασκευάστηκε το 1982 επί της δημαρχίας του Αντωνίου Φίλη. Έχει σκαλιστεί να φορά πανοπλία και στο δεξί του χέρι να κρατά δόρυ και στο αριστερό μία ασπίδα. Ο ανδριάντας έχει μαρμάρινη βάση. Μία τετραγωνικού σχήματος βάση που δίνει και ύψος στο γλυπτό και μία ορθογώνιου σχήματος βάση του γλυπτού, που είναι σκαλισμένα τα στοιχεία του. Πιο συγκεκριμένα, στην μπροστινή όψη αναγράφεται: «ΑΧΙΛΛΕΑ, Ο ΟΜΗΡΟΣ ΣΕ ΥΜΝΗΣΕ, Η ΛΑΜΙΑ ΣΕ ΤΙΜΗΣΕ», ενώ λίγο πιο κάτω και αριστερά έχει σκαλιστεί το όνομα του δημάρχου που ήταν υπεύθυνος για την τοποθέτησή του: «ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΑΝΤ. ΦΙΛΗ, 1982». Στην αριστερή όψη της ορθογώνιας μαρμάρινης βάσης, έχει σκαλιστεί: «ΔΩΡΗΤΑΙ ΕΛΕΝΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΑ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΙΛΗ ΣΙΑΔΗΜΑ, ΦΡΟΝΤΙΔΙ ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ, ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ, ΡΟΤΙΑΡΙΑΝΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΑΜΙΑΣ». Ο ανδριάντας του Αχιλλέα είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο. Παρουσιάζεται με ένα ελαφρύ βηματισμό μπροστά. Στα πόδια του φορά σανδάλια, στο σώμα την πανοπλία και στο κεφάλι κράνος. Η ασπίδα που κρατά στο αριστερό χέρι έχει στο κέντρο σκαλισμένο ένα λιοντάρι και γύρω γύρω σχεδία κυκλικά που ακριβώς τα ίδια είναι σκαλισμένα και στην πανοπλία του μπροστά στο στήθος του. Περασμένο στο σώμα του είναι σκαλισμένο ένα σχοινί που καταλήγει στην αριστερή του μέση που κρατά ένα σπαθί. Η στάση του σώματός του δείχνει την ηρωική του μορφή και το θάρρος του. Το ύψος του μνημείου του ανδριάντα είναι 4,3 μέτρα, το μήκος 0,70 μέτρα και το πλάτος 0,86 μέτρα. Για να εισέλθει κάποιος στον χώρο του μνημείου είτε ανεβαίνει πέντε πέτρινα σκαλάκια στην μπροστινή πλευρά του μνημείου είτε πηγαίνει μέσα από ένα δρομάκι που υπάρχει στο μικρό δασάκι από την πίσω πλευρά του μνημείου και βγαίνει στην πίσω όψη του ανδριάντα. Ο χώρος έχει περιφραχτεί με πέτρα.

Τοποθεσία

Η προτομή του Αχιλλέα είναι τοποθετημένη σε μία περιοχή της Λαμίας που ονομάζεται «Άγιος Λουκάς» και αποτελεί τον έναν από τους δύο λόφους της πόλης. Στο σημείο που βρίσκεται η προτομή, έχει δημιουργηθεί μία πλατεία από πέτρα όπου στην αρχή της πλατείας έχει τοποθετηθεί η προτομή. Το σημείο που είναι τοποθετημένη είναι εντυπωσιακό καθώς πίσω ακριβώς από την προτομή υπάρχει ένα δάσος με πεύκα και ακριβώς απέναντι (από την αριστερή πλευρά) είναι χτισμένη η εκκλησία του Αγίου Λουκά που είναι ο πολιούχος της πόλης. Η δεξιά πλευρά του μνημείου βλέπει το βουνό της Οίτης, τη κοιλάδα του Σπερχειού και το Μαλιακό Κόλπο. Λίγα μέτρα μακριά από το μνημείο, βρίσκεται το πάρκο του Αγίου Λουκά. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο με το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, ένας σταυροειδής ναός χωρίς τρούλο, χτισμένο το 1910 ως ξωκλήσι.

Πατρότητα

Ο Ζάχος Μπεκιάρης ήταν ο γλύπτης που φιλοτέχνησε την προτομή του Αχιλλέα. Γεννήθηκε το 1931 στον Αμπελώνα Λάρισας. Όταν τελείωσε το δημοτικό σχολείο, συνέχισε τις σπουδές του στο 1Ο Γυμνάσιο Λάρισας. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τις γεωργικές εργασίες του πατέρα του ως τα 27 του χρόνια καθώς μετά έδωσε εξετάσεις και μπήκε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στο εργαστήριο του Γιάννη Παπά, ενώ ταυτόχρονα φοιτούσε και στο εργαστήριο σκηνογραφίας. Αποφοίτησε το 1963 με άριστα λαμβάνοντας υποτροφία καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του. Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις και έλαβε το 2ο βραβείο στην έκθεση Φιλοθέης το 1978 με το έργο «Υδροχοούσα Χωρική» το οποίο αργότερα δώρισε στον Δήμο Αμπελώνα. Τα έργα του υπάρχουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης φιλοτέχνησε περίπου 50 προτομές οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Ο Ζάχος Μπεκιάρης ταυτόχρονα με τη γλυπτική του καριέρα εργάστηκε και ως καθηγητής καλλιτεχνικών στο 1ο Γυμνάσιο Λάρισας και μετέπειτα στην Αθήνα. Συνέγραψε επίσης και βιβλίο για τα καλλιτεχνικά της Β’ Γυμνασίου, μετά από διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας. Το βιβλίο κέρδισε το 1ο βραβείο και εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων. Στην προσωπική του ζωή ο Ζάχος Μπεκιάρης παντρεύτηκε το 1963 στην Αθήνα τη Βασιλική Κανελλοπούλου, κόρη συνταγματάρχη. Απέκτησαν ένα γιο τον Ξενοφώντα ο οποίος σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες και ασχολείται με τη διδασκαλία της αγγλικής και μεταφράσεις επιστημονικών κειμένων

αχ4
αχ5
αχ6
αχ7
αχ8
αχ3
αχ2
αχ1
αχ

Ο Αχιλλέας είναι ένα φανταστικό πρόσωπο πλασμένο από τη φαντασία του Ομήρου. Πατέρας του ήταν ο Πηλέας και μητέρα του η Νηρηίδα Θέτιδα. Επειδή όμως η μητέρα του ήταν αθάνατη, ήθελε και ο γιος της να γίνει και αυτός αθάνατος, γι’ αυτό κάθε βράδυ τον έβαζε μέσα σε ζεστό νερό, κρυφά από τον Πηλέα, και το πρωί τον άλειφε με αμβροσία με σκοπό να εξαφανίσει ό,τι θνητό είχε πάνω του. Όμως, μία νύχτα ο Πηλέας ξύπνησε και είδε τι έκανε η Θέτιδα και τις έβαλε τις φωνές. Μη μπορώντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία της η Θέτιδα, εγκατέλειψε τη Φθία και γύρισε πίσω στις αδερφές της στη θάλασσα. Ο Πηλέας αναγκάστηκε να αφήσει τον Αχιλλέα στη σπηλιά του Χείρωνα για να τον αναθρέψουν η Φιλύρα και η Χαρικλώ, η μητέρα και η γυναίκα του Κενταύρου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Αχιλλέας μεγάλωσε κοντά στο σοφό Χείρωνα που του έδωσε και όνομα «Αχιλλέας», καθώς το πραγματικό του όνομα του ήταν «Λιγύρωνας». Για να τον κάνει δυνατό άνδρα του έδινε να τρώει μυαλό και εντόσθια από λιοντάρια και αρκούδες. Δεν ήθελε όμως να παίζει σαν τα υπόλοιπα παιδιά τις ηλικίας του αλλά να τρέχει και να χειρίζεται το κοντάρι, γι’ αυτό συνήθισε να παλεύει με άγρια ζώα, να τα σκοτώνει και να τα κουβαλά στη σπηλιά από πολύ μικρή ηλικία. Επίσης, του έμαθε να ιππεύει, να γνωρίζει την ιατρική μέθοδο και την ήρεμη μουσική καθώς δε μπορούσε εύκολα να συγκρατήσει τον θυμό του. Τέλος, του έμαθε να σέβεται το Δία και τους γονείς του, να αγαπά την αλήθεια και να ζει τη ζωή του ελεύθερα.

Όταν ο Αχιλλέας ήταν εννέα χρονών, η Θέτιδα τον έντυσε γυναίκα και τον έβαλε ανάμεσα στις κόρες του Λυκομήδη στο παλάτι του στην Σκύρο γιατί η Μοίρα του έγραψε να πεθάνει κάτω από τα τείχη της Τροίας. Εκεί όμως αγάπησε τη Δηιδάμεια και έκαναν ένα παιδί, τον Πύρρο. Οι Αχαιοί όμως είχαν ακούσει το Μάντη Κάλχα και ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν χωρίς τον Αχιλλέα, γι’ αυτό έμαθαν που κρύβεται και πήγαν να τον πάρουν.

Ο Οδυσσέας και ο Πάτροκλος έκαναν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να συγκεντρώσουν στρατό. Έφτασαν στη Φθία, στο παλάτι του Πηλέα και είδαν εκεί τον Αχιλλέα με τον Πάτροκλο και τον πατέρα του. Τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν και δέχτηκαν. Ο Πηλέας συμβούλεψε τον Αχιλλέα να είναι πάντοτε πρώτος στην παλικαριά , ενώ ο Μενοίτιος είπε στον Πάτροκλο: «Στην αρχοντιά και στη δύναμη σε ξεπερνά ο Αχιλλέας, αλλά εσύ είσαι μεγαλύτερος και μυαλωμένος, γι’ αυτό κοίταξε να συμβουλεύεις και να οδηγείς σωστά το φίλο σου». Και έτσι έφυγαν για την Τροία.

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντος του Αχιλλέα έγιναν το 1982 επί δημαρχίας Αντώνη Φίλη. Οι πολίτες πηγαίνουν στον χώρο και κάθονται γύρω από το μνημείο καθώς είναι πολύ μεγάλος. Ο Δήμος Λαμιέων δε γιορτάζει με κάποιο τρόπο τον ανδριάντα. Μεριμνά όμως και φροντίζει το χώρο, τον καθαρίζει, φροντίζει τα δέντρα και όλη την περιοχή. Αδιαφορεί όμως σε ότι αφορά τη συντήρηση του γλυπτού. Είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου καθώς το μάρμαρο έχει μαυρίσει και σε μερικά σημεία το γλυπτό είναι χτυπημένο και γρατσουνισμένο.

Τον Αύγουστο του 2017, ένας αναγνώστης ανέβασε στο ίντερνετ ένα άρθρο κάνοντας παράπονα σχετικά με τον ανδριάντα του Αχιλλέα καθώς κάποιος προσπάθησε να ξεκολλήσει από το γλυπτό το δόρυ του. Ο αναγνώστης παραπονέθηκε καθώς κανένας από το Δήμο για πολύ καιρό δεν είχε μεριμνήσει να επαναφέρει το γλυπτό στη φυσική του μορφή.

Όνομα Συντάκτη

Γράφει η Ιωάννα Αδάμ, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιβλιογραφία

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments