Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γεώργιος Αβέρωφ

Πρόκειται για την προτομή του ευεργέτη Γεώργιου Αβέρωφ. Η χρονολογία τοποθέτησή του δεν εντοπίστηκε.

Τοποθεσία

Η προτομή του Γ. Αβέρωφ βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης Μέτσοβο του νομού Ιωαννίνων. Είναι τοποθετημένη έξω από το κτήριο του δημαρχείου του Μετσόβου, αριστερά της κεντρικής εισόδου του.

Πατρότητα

Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία.

IMG_20221016_115334

Ο Γεώργιος Αβέρωφ (Γεώργιος Αυγέρου Αποστολάκας) γεννήθηκε στο Μέτσοβο (15 Αυγούστου 1815) και απεβίωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (15 Ιουλίου 1899)  ήταν επιχειρηματίας, και ένας από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες. Κατά τη συνήθεια της εποχής καθιέρωσε ως επώνυμο το όνομα του πατέρα του, Αυγερινού (Αυγέρου), το οποίο μετατράπηκε σε Αβέρωφ.
Στον Γεώργιο Αβέρωφ οφείλονται η ανέγερση κτιρίων και ιδρυμάτων όπως η Σχολή Ευελπίδων, η Γεωργική Σχολή Λάρισας, το Ωδείο Αθηνών, της Ελληνικής Φιλαρμονικής της Αλεξάνδρειας, η επέκταση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ.α.
Χορήγησε το μυθικό για εκείνη την εποχή ποσό του 1.000.000 δραχμών, το οποίο διατέθηκε για την ανέγερση του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου διοργανώθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το μεγαλύτερο ευεργέτημα του  θεωρείται η δωρεά 2.500.000 χρυσών φράγκων στο Πολεμικό Ναυτικό, χρήματα με τα οποία ναυπηγήθηκε το θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».
Η Ελληνική Πολιτεία, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις πλούσιες προς το έθνος δωρεές και υπηρεσίες, τον ανακήρυξε Μέγα Εθνικό Ευεργέτη και ανήγειρε μαρμάρινο ανδριάντα προ των προπυλαίων του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Το Μέτσοβο ήταν η γενέτειρα του Γεώργιου Αβέρωφ. Τιμάται από την τοπική κοινωνία γιατί με την επιχειρηματικότητά του και τις ευεργεσίες του προς την πατρίδα δόξασε, εντός κι εκτός Ελλάδας, το Μέτσοβο.

Φωτογραφία: Στυλιανή Μποράκη

Όνομα Συντάκτη

Γράφει ο κ. Θεόδωρος Μποράκης, ιδιώτης.

Βιβλιογραφία

Πληροφορίες από τη wikipedia

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments