Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Θάνος Λειβαδίτης

Η προτομή του Θάνου Λειβαδίτη έχει μαρμάρινη βάση όπου πάνω της είναι σκαλισμένο το όνομα του ηθοποιού και η ημερομηνία γέννησης και θανάτου. Η προτομή του όμως, είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο με κάθε λεπτομέρεια του προσώπου του ηθοποιού, ενώ στο κάτω μέρος περιέχει μία μάσκα και μία ταινία ενός φιλμ που παλαιότερα ήταν το σήμα κατατεθέν των ταινιών. Η προτομή είναι στραμμένη προς το θέατρο. Δυστυχώς όμως ο δημιουργός της προτομής δεν έχει γίνει γνωστός.

Τοποθεσία

Η προτομή του Θάνου Λειβαδίτη βρίσκεται τοποθετημένη στην αριστερή και πλαϊνή πλευρά του θεάτρου της Λαμίας. Τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο καθώς ήταν ηθοποιός γεννημένος στη Λαμία. Μπροστά από τη συγκεκριμένη προτομή, βρίσκονται οι προτομές του Ιωάννη Παπασιόπουλου και του Ευάγγελου Καλαντζή. Αυτές οι προτομές «μοιράζονται» τον ίδιο χώρο, που είναι αυτός του θεάτρου, αλλά σε διαφορετικά σημεία.

Πατρότητα

Δε γνωρίζουμε ούτε εάν κάποιος το δώρισε στην Λαμία προς στιγμή της μνήμης του γνωστού ηθοποιού, ούτε εάν ήταν απόφαση του Δήμου και ζήτησαν από κάποιον να το φιλοτεχνήσει.

λ2
λ1
λ

Ο Θάνος Λειβαδίτης γεννήθηκε το 1934 στη Λαμία. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του εθνικού θεάτρου και παρέμεινε σε αυτό με πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα σε πολύ γνωστούς για την εποχή ηθοποιούς. Ενδεικτικά κάποιοι: Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής, Ελένη Χατζηαργύρη και Αντιγόνη Βαλάκου. Ήταν γιος του πολύ γνωστού ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη και ανιψιός του επίσης γνωστού Τάσου Λειβαδίτη. Οπότε ήταν αναπόφευκτο να μην ασχοληθεί με την έβδομη τέχνη και το θέατρο αφού οι ρίζες του ήταν καλλιτεχνικές.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1959 στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, όπου ερμήνευσε το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στον «Φιλοκτήτη», του Μάλκολμ στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, κ.ά. Είχε συμμετάσχει σε πολλά διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Teatre de Nations του Παρισιού το 1962 και στο World Theater Season του Λονδίνου το 1966.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1958 στην κωμωδία του Τζανή Αλειφέρη «Τέσσερις νύφες και ένας γαμπρός». Τα επόμενα χρόνια διέπρεψε σε κοινωνικά έργα με τίτλους όπως: «Για λίγη στοργή» (1963), «Η καρδιά της μάνας» (1963), «Παιδί μου δεν αμάρτησα» (1964), «Πικρή μου αγάπη» (1964), «Αφήστε με να ζήσω» (1965), «Η παραστρατημένη» (1966), «Θα ζήσω για σένα» (1965), «Φίλησε με πριν φύγεις για πάντα» (1969). Στις παραπάνω ταινίες συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου, με την όποια ήταν ζευγάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έως τον θάνατό του έγραψε περίπου 30 σενάρια και έπαιξε σε 24 ταινίες.

Ο Θάνος Λειβαδίτης, ωστόσο, συνδέθηκε στη μνήμη του κόσμου με τις τηλεοπτικές του επιτυχίες. Η τηλεοπτική του καριέρα άρχισε το 1974 με τη μεγάλη, τότε, επιτυχία «Οι Δίκαιοι», μια σειρά που επί 3 χρόνια κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Ακολούθησαν «Οι Αξιόπιστοι» (1981), «Οι Ιερόσυλοι» (1983), «Η Βεντέτα» (1987), «Η Έκτη Εντολή (1990), «Η Δίκη» (1991) και «Η Οργή των Θεών» (1994). Σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη, του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη ή του απλού πολίτη, που μετατρέπεται σε ντετέκτιβ για να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης. Για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι» τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984.

Ο Θάνος Λειβαδίτης πέθανε 1 Σεπτεμβρίου 2005 στην Γενική Κλινική Αθηνών έχοντας πολεμήσει αρκετά σκληρά με τον καρκίνο.

Η προτομή του Θάνου Λειβαδίτη στήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας ύστερα από απόφαση αλλαγής όλου του Θεάτρου εσωτερικά και εξωτερικά. Ο δήμαρχος Γεώργιος Κοτρωνιάς, το 2009 αποφάσισε να πραγματοποιήσει αλλαγές στο χώρο του θεάτρου, δηλαδή να τοποθετηθούν περισσότερα καθίσματα, η σκηνή να γίνει πιο ευκολόχρηστη για τους ηθοποιούς και ο εξωτερικός χώρος να γεμίσει με δέντρα, παγκάκια και φυτά. Επίσης, μία από τις αποφασίσεις που πήρε ήταν να τοποθετηθεί η προτομή του Θάνου Λειβαδίτη στον προαύλιο χώρο. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έγινε μαζί με τα εγκαίνια του «Νέου Θεάτρου», στις 20 Οκτωβρίου 2010, στις 7 μετά μεσημβρίας.

Ο δήμαρχος Γεώργιος Κοτρωνιάς, εκτός από την προτομή του, τίμησε το πρόσωπο του Λαμιώτη ηθοποιού και με μία μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο μαζί με την οικογένειά του. Το σπίτι του βρίσκεται περίπου 500 μέτρα σε ευθεία γραμμή από το θέατρο, στην αρχή της οδού Θερμοπυλών. Η πλάκα είναι μαρμάρινη έχει τοποθετηθεί στον αριστερό τοίχο, εξωτερικά της πολυκατοικίας και αναγράφει: «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ (1934 – 2005)».

Όνομα Συντάκτη

Γράφει η Ιωάννα Αδάμ, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιβλιογραφία

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments