Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σπυρίδων Φραγγόπουλος

Η προτομή είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και φέρει έντονα σημάδια φθορών από βανδαλισμό. Στη βάση της προτομής αναγράφεται: “Μακεδονομάχος Φραγγόπουλος Σπύρος” ενώ εσφαλμένα αναγράφεται η ημερομηνία θανάτου ως 18/7/1907 αντί της ορθής 17/5/1905.

Τοποθεσία

Η προτομή είναι τοποθετημένη στο προαύλιο του γραφείου της κοινότητας του χωριού Γρίβα του Δήμου Παιονίας, της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς.

Πατρότητα

Δεν εντοπίστηκαν στοιχεία.

ΦΡΑ2
Φρα

Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά, φτάνει στην Μακεδονία ένα ανταρτικό σώμα με αρχηγό τον λοχαγό Μωραΐρη και υπαρχηγό τον ανθυπολοχαγό Φραγγόπουλο ώστε να εμψυχώσει τον μακεδονικό ελληνισμό και να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα των Βούλγαρων κομιτατζήδων.
Τέλη Απριλίου του 1905 το ελληνικό ανταρτικό σώμα εγκαθίσταται στην περιοχή του όρους Πάικο κι αναλαμβάνει δράση.
Την 17 Μαΐου 1905, μετά από προδοσία των Βουλγάρων, το σώμα εγκλωβίζεται από τον τουρκικό στρατό στην περιοχή Λιβαδίων στο Πάικο και διαλύεται. Στην μάχη σκοτώνονται ο αρχηγός κι ο υπαρχηγός του σώματος καθώς και οι περισσότεροι μαχητές του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, άγνωστοι προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές στην προτομή (θραύση της μαρμάρινης κεφαλής) ενώ πρόχειρη υπήρξε και η επιδιόρθωσή τους.

Όνομα Συντάκτη

Γράφει ο κ. Θεόδωρος Μποράκης, ιδιώτης.

Βιβλιογραφία

Χρήστος Αθ. Κόιος – ιστοσελίδα “η εφημερίδα της Γρίβας”.
Φωτογραφίες: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments