Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Χορεύτρια

Το γλυπτό αποτελεί μια μεταλλική σύνθεση του συμβολίζει τη γυναικεία μορφή χορεύτριας και είναι τοποθετημένο σε βάση από μπετόν και μάρμαρο. Η περίμετρος της βάσης του γλυπτού είναι κυκλικά διαμορφωμένη με λαβυρινθώδεις αυλακώσεις από μπετόν.
Το γλυπτό κατασκευάστηκε το 1994 και είναι προσφορά της Λέσχης Lions Ηρακλείου.

Τοποθεσία

Το γλυπτό κοσμεί το πάρκο Θεοτοκόπουλου από την πλευρά της οδού Κορωναίου, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Πατρότητα

Το γλυπτό φιλοτέχνησε ο Μανώλης Τζομπανάκης (1943). Σπούδασε γλυπτική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1961-1962) κοντά στον Βενάντζο Κροτσέττι και στη συνέχεια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1963-1969), όπου παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα διακοσμητικής και νωπογραφίας. Την περίοδο 1967-1970 διετέλεσε επιμελητής της έδρας γλυπτικής του ιδρύματος.
Το 1971 παρουσίασε την πρώτη ατομική του έκθεση στη γκαλερί Schneider στη Ρώμη, την οποία ακολούθησαν ατομικές στην Ιταλία, στην Ελλάδα και άλλες χώρες. Έλαβε επίσης μέρος σε Πανελλήνιες και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Μπιενάλε Γλυπτικής της Βουδαπέστης το 1975 και η Μπιενάλε del Bronzetto της Ραβέννας το 1979, όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.
Καλλιτέχνης ανθρωποκεντρικός, ο Μανόλης Τζομπανάκης εμπνέεται τα θέματα του από την ιστορία, το μύθο, την αρχαία Ελλάδα, τη φύση, αλλά και την κοινωνικοπολιτική ζωή. Χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά – ορείχαλκο, μάρμαρο, πέτρα, ατσάλι, ξύλο και οπλισμένο σκυρόδεμα – δημιουργεί έργα τα οποία χαρακτηρίζονται από την έντονη κίνηση και το συνδυασμό κυβιστικών και φουτουριστικών στοιχείων, ενώ με την ανάλυση των μορφών σε γεωμετρικά σχήματα και την ανασύνθεσή τους με αιχμηρές τομές όγκων τις ανάγει σε σύμβολα.

1

Όνομα Συντάκτη

Γράφει ο κ. Θεόδωρος Μποράκης, ιδιώτης.

Βιβλιογραφία

1. Ιστοσελίδα «Τα γλυπτά του Ηρακλείου» http://www.heraklionsculptures.gr/
2. Ιστοσελίδα της Εθνικής Πινακοθήκης https://www.nationalgallery.gr/

Φωτογραφία: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments