Μέγας Αλέξανδρος

Το μεγαλοπρεπές άγαλμα των 6 μέτρων αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο να ιππεύει τον Βουκεφάλα. Είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα ο οποίος το φιλοτέχνησε στο εργαστήριο του στην Παλλήνη και του ανατέθηκε έπειτα από Πανελλήνιο διαγωνισμό και αφού το 1965 συστάθηκε ερανική επιτροπή για την δημιουργία «καλλιτεχνικού έργου εθνικής σημασίας». Ανεγέρθηκε το 1973 και εγκαινιάστηκε το 1974, με Πρόεδρο Δημοκρατίας της δικτατορικής κυβέρνησης τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, Πρωθυπουργό τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη και Υπουργό Βορείου Ελλάδος τον Νικόλαο Γκαντώνα. Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο και χυτεύτηκε στα χυτήρια “Ρέντζο Μικελούτσι” στην Πιστόια της Ιταλίας. Έχει  βάρος 4 τόνους και το  συνολικό του  ύψος μαζί με το μαρμάρινο βάθρο  σκούρου χρώματος ανέρχεται στα 11 μέτρα. Γύρο από το άγαλμα ο χώρος καλύπτεται από μάρμαρο έτσι που συνολικά οι διαστάσεις του να φτάνουν τα 30  μέτρα. Στην μια πλευρά υπάρχει τοιχίο με μπρούντζινη ανάγλυφη αναπαράσταση της Μάχης της Ισσού καθώς και δύο συστοιχίες από ασπίδες και σάρισες. Η μία  συστοιχία αποτελείται από 5 ασπίδες ενώ αυτή που βρίσκεται στα βόρεια από 3 ασπίδες και σάρισες.

Τοποθεσία

Βρίσκεται στην περιοχή Κήπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Πατρότητα

Ο Ευάγγελος Μουστάκας γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή καλών Τεχνών και στην  Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας.Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και γλυπτικές συνθέσεις για δημόσιους χώρους.

Σχέση με την ιστορία

Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές παγκοσμίως, σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η ζωή του αποτυπώθηκε σε ταινίες, βιβλία, στο θέατρο, στην εικαστική τέχνη. Η  αναζήτηση του τάφου του θυμίζει πραγματικά ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, ενώ η παγκόσμια κοινότητα δεν χάνει στιγμή το ενδιαφέρον της για το πρόσωπο του. Ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών γιος του Φίλιππου του Β΄ και της Ολυμπιάδας γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β’, και του παππού του, Αμύντα Γ’. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο της βασιλείας του  κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου φτάνοντας στις Ινδίες, χωρίς να έχει ηττηθεί ποτέ σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’ στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών.

Σχέση με την κοινωνία

Η Θεσσαλονίκη τον τιμά μεγαλοπρεπώς μιας και έχει δώσει το όνομα του στην κεντρική παραλιακή της λεωφόρο. Πολλά κτήρια, αθλητικά και όχι μόνο σωματεία φέρουν το όνομα του και το πρόσωπο του αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης.

Τα τελευταία χρόνια είναι ένα προσφιλές σημείο των νέων ειδικά όσων κάνουν Skateboard  λόγο της μεγάλης επιφάνειας μαρμάρου που συμπληρώνει το γύρω χώρο.

Παρατηρήσεις

Πρώτη δημοσίευση parallaximag.gr

Όνομα συντάκτη

Γράφει ο Γεώργιος Τσιτιρίδης, δημοσιογράφος.