Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ιωάννης Παπασιόπουλος

Η προτομή είναι φιλοτεχνημένη από μπρούτζο. Η βάση του είναι μαρμάρινη και στην μπροστινή όψη είναι σκαλισμένα το όνομά του με την ημερομηνία γέννησης και θανάτου και ακριβώς από κάτω αναγράφει τις ημερομηνίες που διετέλεσε ως δήμαρχος της Λαμίας. Στην αριστερή όψη, στο κάτω μέρος, έχει σκαλιστεί ο μήνας και η χρονιά που έγιναν τα εγκαίνια, η τότε δημαρχία και χρηματοδότησε την προτομή. Ο Παπασιόπουλος απεικονίζεται με κοστούμι, ενώ το βλέμμα του προσώπου του είναι λάγνο.

Τοποθεσία

Η προτομή του Ιωάννη Παπασιόπουλου είναι τοποθετημένη στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας δίπλα ακριβώς από την προτομή του Ευάγγελου Καλαντζή. Εκατό μέτρα περίπου μακριά από το κέντρο. Ο δήμαρχος έχει φροντίσει ο χώρος γύρω από τις προτομές να διατηρείται καθαρός καθώς είναι τοποθετημένες στη μπροστινή όψη του θεάτρου. Οι προτομές είναι στολισμένες με γκαζόν στο κάτω μέρος και με δέντρα ολόγυρα του θεάτρου.

Πατρότητα

Τη συγκεκριμένη προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Χατζάκης. Ο γλύπτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στην Ανώτατη σχολή καλών τεχνών και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εκτός τα γλυπτά που δημιουργεί και καλλιτεχνεί, ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων και τη γελοιογραφία. Διδάσκει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με ελληνικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους σε περισσότερα από 15 βιβλία.

πα3
πα2
πα
πα4

Ο Ιωάννης Παπασιόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το Νοέμβριο του 1904. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη χειρουργική στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στην Αθήνα. Το 1935 ίδρυσε στη Λαμία χειρουργική κλινική η οποία λειτούργησε μέχρι την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του 1940. Υπηρέτησε ως χειρούργος γιατρός στο Αλβανικό μέτωπο. Μετά το τέλος του πολέμου, στη διάρκεια της Γερμανοϊταλικής κατοχής συνέχισε τη λειτουργία της κλινικής του. Διετέλεσε ως διευθυντής του νεοσυσταθέντος τότε Κρατικού Νοσοκομείου, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Το νοσοκομείο τότε στεγαζόταν στο σημερινό 2ο Δημοτικό σχολείο στην οδό Υψηλάντου.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1946 διορίστηκε ως δήμαρχος της Λαμίας και παρέμεινε ως τις 4 Φεβρουαρίου. Εκλέχθηκε ως Δήμαρχος για δύο συνεχόμενες θητείες: 1955-1959 και 1959-1964. Το έργο του Ιωάννη Παπασιόπουλου ήταν πάρα πολύ μεγάλο για την πόλη της Λαμίας. Βοήθησε πάρα πολύ την πόλη να αναδειχθεί. Εκείνη την εποχή βοήθησε τους πολίτες με τα έργα που επιτέλεσε τα όποια έχουν αξία ακόμα και σήμερα. Σαν δήμαρχος υπήρξε ανήσυχος, προοδευτικός, εργατικός, ανιδιοτελής, δυναμικός και πρόσφερε τα μέγιστα για την αναδιαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Λαμίας. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της εργατικότητας και της διορατικότητάς του. Επέκτεινε την ύδρευση συνολικού μήκους 51 χιλιομέτρων, δημιούργησε αποχέτευση μήκους 10 χιλιομέτρων, δημιούργησε οδικό δίκτυο 30 χιλιομέτρων και πεζοδρόμια 110 χιλιομέτρων καθώς έφτασε μέχρι και την μακρινή συνοικία της Λαμίας. Ανοίκτηκαν και διαμορφώθηκαν πλατείες, δρόμοι, Λουτρά στο κέντρο της πόλης και στις συνοικίες, έκανε δενδροφυτεύσεις σε λόφους και πολλά άλλα έργα τα οποία είναι πάρα πολλά σε αριθμό για να τα αναφέρουμε. Επίσης, ήταν ο αναμορφωτής του Ωδείου Λαμίας και ο εμπνευστής της μεγάλης Μικτής Δημοτικής Χορωδίας η οποία έκανε γνωστή τη Λαμία στην Ευρώπη, αφού απέσπασε πολύ σπουδαίο βραβείο στο διαγωνισμό Χορωδιών στο Αρέτσιο της Ιταλίας.

Το πιο σπουδαίο έργο του όμως είναι η δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας. Ήταν μία μακρόχρονη, επίπονη και πανάκριβη  προσπάθεια. Θεμελιώθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1959 και εγκαινιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 1961.

Η προτομή του Ιωάννη Παπασιόπουλου τοποθετήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017 μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο της Λαμίας καθώς ήταν και ο δημιουργός του. Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε για να φιλοτεχνήσει ο γλύπτης την προτομή, ήταν αυτή που τραβήχτηκε το 1960 και παραχώρησε η κόρη του, Καλλιόπη Παπασιοπούλου.

Στα εγκαίνια ήταν παρόν ο τότε δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης και η κόρη του Παπασιόπουλου, Καλλιόπη Παπασιοπούλου. Στις 11 το πρωί, ο Μητροπολίτης Νικόλαος πήγε στο δημοτικό θέατρο Λαμίας για να τελέσει το τρισάγιο στα αποκαλυπτήρια της προτομής. Ο δήμαρχος στο λόγο του συμπεριέλαβε την έντονη προσωπικότητα που είχε ο Παπασιόπουλος, αλλά και τα έργα που προσέφερε στην πόλη(Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος. Η προτομή ήταν καλυμμένη με την ελληνική σημαία, όπου μετά το τρισάγιο ακολουθήσε η τελετή. Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και το άκουσμα του Εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική της Λαμίας. Τα εγκαίνια της προτομής έγιναν 56 χρόνια μετά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου, 3 Δεκεμβρίου 1961 – 3 Δεκεμβρίου 2017, με το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας».

Όνομα Συντάκτη

Γράφει η Ιωάννα Αδάμ, τελειόφοιτη φοιτήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βιβλιογραφία

Ο συντάκτης φέρει την ευθύνη των κειμένων.

Post Author: Editor

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments