Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ευχαριστούμε το ηλεκτρονικό περιοδικό parallaximag που υποστηρίζει το πρόγραμμά μας. Διαβάστε το σχετικό άρθρο το οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης (23 Φεβρουαρίου 2020)

Τα συναντάμε καθημερινά, πηγαίνοντας στην δουλειά, για καφέ, σε μια συνάντηση. Έχουμε θαυμάσει πολλά από αυτά, τα έχουμε αγγίξει, ενδεχομένως και φωτογραφήσει. Υπάρχουν παντού, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, μικρή ή μεγάλη, αστική ή ημιαστική, ορεινή ή πεδινή, στους δημόσιους υπαίθριους χώρους, σε πλατείες, πάρκα και συμβολές οδών. Πρόκειται για τα δημόσια/υπαίθρια γλυπτά (προτομές, αγάλματα, ανδριάντες, αναθηματικές στήλες κτλ.) τα οποία αποτελούν αναπαραστάσεις του παρελθόντος, κυρίως σημαντικών ιστορικών γεγονότων και προσώπων.

Τα εν λόγω γλυπτά και οι δημιουργοί τους αντλούν έμπνευση από την ιστορία της τοπικής κοινωνίας και καθιστούν δυνατή τη γεφύρωση του παρελθόντος με το παρόν, ενώ βρίσκονται σε μία διαλογική σχέση με το τώρα και το πριν.

Πόσα όμως από αυτά τα δημόσια/υπαίθρια γλυπτά τυχαίνει να τα γνωρίζουμε και να έχουν τραβήξει την προσοχή μας, ποια ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα αναπαριστούν και γιατί είναι σημαντικά; Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα και όχι κάποια άλλα; Ποια ανάγκη ώθησε την τοπική κοινότητα και τους ιθύνοντες για τη δημιουργία και την τοποθέτησή τους; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε οι νέες γενιές αφενός να εκπαιδευτούν στο σεβασμό τους ως σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία του τόπου και στην αποτροπή βεβηλώσεων τους και αφετέρου να αποτελέσουν το έναυσμα για μία ενεργή εμπλοκή με το παρελθόν και το παρόν του εκάστοτε τόπου;

Διαβάστε όλο το άρθρο πατώντας στον σύνδεσμο:

Ψηφιακή γλυπτοθήκη: Εδώ θα μπορείς να αναζητάς διαδικτυακά όλα τα υπαίθρια γλυπτά

 

Post Author: Admin

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments